Anno Domini

Elgondolkoztál már azon, hogyan lehet egy Word dokumentumban automatikusan megjeleníteni a tárgynapi dátumot? Ha elolvasod ezt az írást, belátod majd, hogy a megoldás korántsem annyira kézenfekvő, mint gondolod...

Dátumot alapvetően kétféleképpen lehet beszúrni: szövegként és mezőként.
A dátum szövegként történő beszúrása olyan, mintha begépeltük volna a karaktereket (utólag nem is lehet megállapítani, hogy milyen módszert alkalmazott a szerző), így többé nem fog megváltozni. Az állandóság tekintetében tehát nincs probléma, viszont a dátum karakterként történő beszúrását csak makróból lehet automatizálni. Minthogy a makrók nem tartoznak jelen oldal keretei közé, így ezzel a lehetőséggel nem is foglalkozom tovább.

A dátum mezőként történő beszúrása esetén azonnal megjelenik a tárgynapi dátum. Ha a dátum mezőt tartalmazó dokumentumot sablonként elmented, az erre alapozott újabb dokumentumokban a mező helyén a tárgynapi dátum automatikusan megjelenik. Ezzel eddig meg is volnánk. Vagy mégsem?
Amennyiben a dátum mezőt keltezés céljára kívánod használni, a dátumot nem szabad mezőként beszúrni, ugyanis ha a későbbiekben ismét megnyitod a dokumentumot, akkor a dátum mező újra és újra frissül, azaz a tárgynapi dátumra módosul, felülírva ezzel az eredeti értéket.
Apró megfigyelésem, hogy amennyiben a dátum mezőt a menüből szúrod be, úgy a Word a {TIME} kódot helyezi el a szövegben, míg ha forróbillentyűt használsz (Alt+Shift+D), akkor a {DATE} kódot alkalmazza a program. A különbség mindössze annyi, hogy  a {DATE} mezőnek vannak kapcsolói is, a {TIME} mezőnek pedig nincsenek.
A két módszer jelentősen eltérő működése is indokolja, hogy a Mezőárnyékolás értéke Mindig legyen (MSO 2003: Eszközök/Beállítások/Megjelenítés; MSO 2007: Office gomb/A Word beállításai/ Speciális/Dokumentumtartalom megjelenítése), így ránézésre is azonnal megállapítható, hogy "kőbe vésett" vagy frissülő dátummal van-e dolgunk. Ezt a beállítást a Word telepítése után rögtön érdemes elvégezni, és többet nem is kell piszkálni.

A dátum frissülésének problémájára a megoldás az, hogy nem a napi dátumot, hanem a dokumentum létrehozásának dátumát kell mezőként beszúrni! A dokumentum létrehozásának dátuma a dokumentum adatlapján, a Statisztika fülön ellenőrizhető utólag. (1. ábra)

1. ábra: A létrehozás dátuma mezőként és az adatlapon

A dátum egyes részei (év, hónap, nap) tetszés szerint formázhatók, akár szét is szedhetők (2. ábra).

2. ábra: Dátumrészletek megjelenítése formázással

De van ám itt még valami! Ha a {DATE} mezőt beágyazod egy {QUOTE} mezőbe (3. ábra), akkor ugyanazt a hatást éred el, mintha a létrehozás dátumát szúrtad volna be mezőként, azaz a dokumentum későbbi megnyitásakor sem változik a dátum.


3. ábra: {QUOTE} mezőbe ágyazott {DATE mező}
A két módszer között akkor van érdemi különbség, ha nem sablont, hanem körlevelet készítesz, és rögzített dátumot szeretnél megjeleníteni. A {CREATEDATE} mező a törzsdokumentum létrehozásának dátumát tartalmazza egyszer s mindenkorra, míg a {QUOTE} mezőbe ágyazott {DATE} mező a körlevél egyesítésének dátumát fogja megjeleníteni. Bár ez a módszer egy árnyalattal bonyolultabb, alkalmazásával mégis megoldható, hogy egy törzsdokumentum automatizált módon tartalmazzon keltezést, azaz az egyesítés dátumát.


Gyakoroló feladat
Készíts egy sablont, amely az élőfej jobb felső sarkában megjeleníti a tárgynapi dátumot. A dátum a későbbiekben többé ne változzon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése