Öveket becsatolni!

A Sánta és a Pösze elmegy a Nagy Mágushoz, hogy segítsen rajtuk. A Nagy Mágus így szól a Sántához:
- Sánta! Dobd el mankód!
A Sánta eldobja mankóját. Ezután így szól a Pöszéhez:
- Pösze! Mondjál valamit!
Mire a Pösze:
- Nézd, Nagy Mágusz! Eleszett a Szánta!


Nos, én valami hasonlót ajánlok neked: Ha nem szédülsz a sebességtől, dobd el egered, és használj billentyűkombinációkat! Hidd el nekem, azokban a programokban, ahol az adatbevitel elsődleges eszköze a billentyűzet, sokkal gyorsabban lehet a parancsokat is onnan kiadni.
Gondold csak meg: a munka folyamán a kéz a billentyűzet felett van. Ahhoz, hogy az egérrel adjál ki pl. egy másolás/beillesztés parancs-párost, a) el kell vinned a kezed a billentyűzet fülül az egérhez, b) fel kell nézned a képernyőre, c) valamilyen módszerrel ki kell adnod az egér segítségével a parancsokat, majd d) a művelet befejeztével vissza kell vinned a kezedet a billentyűzet fölé, hogy folytathasd a munkát. Billentyűkombinációk használata esetén mindez lényegesen gyorsabban megy, különösen akkor, ha vakon gépelsz, de legalábbis nincsenek billentyűkezelési problémáid.
Igaz, a billentyűkombinációk megtanulásával némiképp terhelned kell kis szürkeállományodat, de egy idő után meg fogod látni, megéri! Az MS Office súgója minden modulban külön-külön tartalmazza a különböző környezetben használható billentyűkombinációkat. Érdemes egyszer egy kis időt szánni a dologra, és elolvasni a lehetőségeket. Meg fogsz lepődni, milyen gazdag a kínálat. Persze a gyakorlatban csak azokat érdemes megtanulni, amelyeket a napi munkád során valóban gyakran tudod használni. A Word szövegszerkesztőben használható billentyűparancsok listája egy Word dokumentum formájában is könnyedén előállítható egy makró segítségével.

Bár nem az MS Office témakörébe tartozik, de a témával összefüggésben kapcsán mégis megemlítek néhány, a billentyűzettel kapcsolatos dolgot, ami meglepetésemre és sajnálatomra sokak előtt ismeretlen:
1. A billentyűzet alsó sorában találhatók a Windows gombok (kettő is van belőlük). A két gomb teljesen egyenértékű: bármelyiknek a megnyomása megjeleníti a Start menüt (azaz olyan, mintha az egérrel a Start gombra kattintottál volna). Akkor is érdemes használni ezt a billentyűt, ha csak a tálcát szeretnéd megjeleníteni, ha az valami oknál fogva (teljes képernyős alkalmazás, beállítás, stb.) nem látszik. A billentyűk használatával egyenértékű a Ctrl+Esc billentyűkombináció is, ami még az ősidőkből maradt ránk, amikor nem is volt még Windows gomb a billentyűzeten.
2. Cipőt a cipőboltból! − hangozott régen az elmés reklám. Ennek analógiájára tanácsolom én neked, szokd meg: Ha nagy mennyiségű számot kell begépelned (elsősorban az Excelre gondolok), a számbillentyűzeten írd be azokat! Szövegszerkesztés közben viszont egy-egy számnak (pl. dátum, évszám, stb.) a számbillentyűzeten történő bevitele kifejezetten lassítja a munkát, hiszen az is idő, amíg az ember a kezét a billentyűzet alfanumerikus része felől a számbillentyűzetig mozgatja, majd visszaviszi. Az ilyen esetekben ezért éppenséggel a billentyűzet alfanumerikus részét célszerű használni.
Érdemes tudni, hogy a számbillentyűzeten található tizedes billentyű nem feltétlenül a rajta feltüntetett karaktert (magyar billentyűzeten vesszőt) jeleníti meg, hanem a Windows területi beállításai szerint meghatározott tizedes jelet (azaz esetenként pontot).
3. Igen kevesen használják a jobb egérgomb kattintást kiváltó billentyűt a billentyűzet alsó sorának bal oldalán, ami a helyi menü megjelenítését szolgálja. Pedig bizony ez a hasznos kis gomb ötvözi a billentyűzet és a környezetérzékeny helyi menü használatából származó előnyöket, és szerfelett felgyorsítja a munkát.

A Windows és Menü gomb megjelenítése billentyűzetenként változhat


Remélem, ebben az általános témájú írásban is tudtam újat mondani, és remélem azt is, hogy nem esett el a Sánta! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése