Szaporodjatok és sokasodjatok!

A rajzolási segédvonalak (vezetővonalak) nagymértékben megkönnyítik a diákon az alakzatok és objektumok vizuális igazítását. Alapértelmezésben a dia függőleges és vízszintes tengelye jelenik meg, ami egyúttal kijelöli a dia középpontját. is (1. ábra), megkönnyítve ezzel a dia arányainak áttekintését is. A segédvonalak segítségével olyan diaelrendezés is könnyedén kialakítható, amelyeket a program nem tartalmaz előzetesen beépítve. A segédvonalak természetesen nem jelennek meg sem vetítés közben, sem nyomtatáskor.

1. ábra: Alapértelmezett segédvonalak
A segédvonalak a bal egérgomb nyomva tartása közben tetszőleges helyre átvonszolhatók. Az egérmutató helyén megjelenő szám mutatja az aktuális, a középvonaltól mért távolságot (2. ábra). A mozgatás egysége a beállított térköz, de − miként arról egy korábbi írásban már esett szó − az Alt billentyű egyidejű nyomva tartásával akár a rácspontok között is elhelyezhetők a segédvonalak.

2. ábra: Áthelyezett segédvonalak
A segédvonalak nem állíthatók be diánként eltérő módon, így szerfelett bosszantó, ha ilyen igény merül fel. De erre a problémára is van megoldás, ugyanis a segédvonalak szaporíthatók. Egy már létező segédvonalból kiindulva a Ctrl billentyű nyomva tartása mellett további segédvonalak helyezhetők el a dián. Ezzel a módszerrel valamennyi szükséges segédvonal létrehozható és elhelyezhető (3. ábra), és nincs szükség a segédvonalak állandó áthelyezésére. Irányonként legfeljebb 8 segédvonal húzható.
A feleslegessé vált többszörözött segédvonalaktól úgy tudsz megválni, hogy egyszerűen lehúzod őket a diáról.

3. ábra: Többszörözött segédvonalak

A segédvonalak a vizuális igazításon túl akár az objektumok méretének, illetve a köztük lévő távolság mérésére is használhatók. Ha egy segédvonal áthelyezése vagy többszörözése közben nyomva tartod a Shift billentyűt is, akkor az egérmutató helyén megjelenő szám nem a középvonaltól, hanem a kiinduló ponttól, mint nulla ponttól méri a távolságot (4. ábra).

4. ábra: Távolságmérés segédvonallal

A segédbillentyűk kombinálhatók is, így igényeid szerint tetszőlegesen használhatod az Alt+Ctrl (segédvonal többszörözése rácspontok közötti elhelyezéssel a középvonaltól számított távolságméréssel), az Alt+Shift (segédvonal áthelyezése rácspontok közé a kiindulóponttól történő távolságméréssel), a Ctrl+Shift (segédvonal többszörözése rácsponton történő elhelyezéssel a kiindulóponttól történő távolságméréssel), sőt, még az Alt+Ctrl+Shift (segédvonal többszörözése rácspontok közé a kiindulóponttól történő méréssel) billentyűkombinációkat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése