Kétszer kettő néha öt

Kétszer kettő néha öt − szólt a nóta a hasoncímű filmben. No, a szorzásnál kevésbé bonyolult művelet sem mindig stimmel a nagytudású redmondi óriás alkotásában. Esetünkben a 4+3=5 ellentmondást kellene feloldani valahogy…
A vizsgált tartomány (C2:C5) celláinak száma 5, melyek.közül valójában csak 1 cella üres (C2), a többinek csak az értéke üres karakterlánc. Ezt az ÜRES() függvény (E2:E6) is, valamint a nem üres cellák összeszámlálása (H4) is tökéletesen bizonyítja. Mégis, a DARABÜRES() függvény szerint 3 üres cella található a vizsgált tartományban! "Don Corleone, tégy igazságot." ;)


Aki egy kicsit is ismeri a Microsoft sajátságos gondolkozásmódját és megoldásait, ezen az anomálián már egy cseppet sem csodálkozik.
A DARABÜRES() függvény a leírás szerint a megadott tartomány üres celláit számolja meg. Na, itt van a kutya elásva! A megoldást mint oly sokszor, most is a Súgóban találjuk egy szerényen meghúzódó megjegyzés formájában:
A függvény az üres szöveget ("") eredményező képleteket tartalmazó cellákat is figyelembe veszi, de a zérus értéket tartalmazókat nem.
Erről a cseppet sem mellékes körülményről persze a függvény leírása egy szót sem ejt, így aztán a gyanútlan felhasználó, aki jóhiszeműen abból a feltevésből indul ki, hogy a függvény azt csinálja, amit a neve sugall, áldozatul esik a Microsoft fondorlatos ármányának.
A függvény ilyetén viselkedése teljességgel értelmetlen, hiszen az üres karakterláncra történő vizsgálat (="") ugyanerre az eredményre vezet, ugyanakkor a fizikailag üres cellákat csak a kevéssé ismert CELLA() függvénnyel lehet vizsgálni.

Munkafüzet letöltése: 2007+ (xlsx) | 97-2003 (xls)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése