Hányas vagy? (Reloaded)

Egy korábbi írásban már foglalkoztam azzal, hogyan lehet kiszámítani valakinek a napra pontos életkorát. Lássunk most még egy módszert! A megjegyzések egyikében feltett kérdésre tekintettel kibővítem a lehetőségeket egy további formátummal is.

Van egy függvény az Excelben, amit még a súgó sem tartalmaz:
DÁTUMTÓLIG(kezdő dátum;záró dátum; egység)
A függvény két dátum különbségét számolja ki években, hónapokban vagy napokban. (Jellemző, hogy ez az amúgy kiváló függvény csupán a Lotus 1-2-3-mal való kompatibilitás okán került bele a programba. Úgy látszik, a Microsoft úgy vélte, az ő felhasználói nem méltóak erre az eszközre.)
A függvény részletes leírását magyar nyelven csak a SharePoint szerver kapcsán ismerteti a Microsoft, de ott is hibásan, minthogy magyarra fordították a függvény dátum argumentumait is. Ezekkel az argumentumokkal a függvény a #SZÁM hibaüzenetet eredményezi csupán. A helyes argumentumok tehát Y, M, D, MD, YM és YD. Amennyiben a dátum argumentumokat nem közvetlenül a képletbe írjuk, hanem dinamikusan adjuk meg, úgy nem kell idézőjelek közé tenni őket!

A DÁTUMTÓLIG és a szökőévek
A függvény az YD egység argumentum esetén a kezdő dátum évszáma alapján veszi figyelembe a szökőéveket. Például:

Kezdő dátum Záró dátum Egység Eredmény
2011.02.01 2012.03.01 YD 28
2012.02.01 2013.03.01 YD 29

Életkor: 51 év 11 hónap 4 nap
Ha a fenti formában szeretnénk egyetlen cellában megkapni valakinek a pontos életkorát, akkor − feltételezve, hogy a kezdő dátum a B1, illetve a záró dátum a B2 cellában van − az alábbi képletet kell beírnunk:
="Életkor: "&DÁTUMTÓLIG(B1;B2;"y")&" év " &DÁTUMTÓLIG(B1;B2;"ym")&" hónap "
&DÁTUMTÓLIG(B1;B2;"md")&" nap"
N. B.: A függvény neve angolul DATEDIF().

Fájl letöltése: 2007+ (xlsx) | 97-2003 (xls)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése