Heuréka! (Reloaded)

Egy korábbi írásomban a billentyűzet használatának előnyei mellett érveltem, és arról írtam, miként lehet a gépelés során felkínált függvénynevet akár néhány karakter beírása után a szerkesztőlécre varázsolni.
Most kaptam egy kérdést: Hogyan lehet a billentyűzetről bevinni az aktuális dátumot egy cellába.
A megoldás olyan mértékig Microsoftos, hogy úgy gondoltam, nem csupán a kérdezőnek válaszolok, hanem a téma megér egy önálló írást is.
Az Excel Súgójának tanúsága szerint a CTRL+SHIFT+: billentyűkombináció beírja a cellába az aktuális időt. Ezzel nincs is semmi baj. Ez működik is a régi (2003-as és korábbi) valamint új verziókban (2007+) egyaránt. Sőt! Működik a cellán állva közvetlenül, a cellában szerkesztő módban (F2) és a szerkesztőlécen is.
A probléma az aktuális dátummal van: a helyzet ebben az esetben már korántsem olyan rózsás, mint az időpont esetében. A működés meglehetősen kaotikus, a telepített verzió, és a csillagok együttállásának a függvénye. A 2003-as és korábbi verziókban ez a funkció csak abban az esetben működik, ha a CTRL+. (pont) billentyűkombinációt a szerkesztőlécen állva nyomjuk le. Erre a Súgó a 2003-as verzió esetében − nagyon helyesen − fel is hívja a figyelmet. A 2007+ verziók esetében azonban egy szó sem esik arról, hogy ne lehetne bárhol megnyomni a CTRL+; (pontosvessző) billentyűkombinációt. Arról most nem beszélek, miért kellett megváltoztatni az esetleg korábbról már megszokott gyorsbillentyű-kombinációt. Csak az ökör következetes, miért lenne akkor a Micorosft az? Azt sem firtatom, hogyan kell vajon egy magyar kódkiosztású billentyűzeten lenyomni a CTRL+; (pontosvessző) billentyűkombinációt, hiszen a pontosvesszőhöz az ALT GR billentyűt is le kell nyomni. Minthogy az ALT GR billentyű egyenértékű a CTRL+ALT (baloldali) billentyűkombinációval, valahogy kezdünk frusztrált állapotba kerülni a dolgok mikéntjét illetően.
Feltétlenül szót érdemel viszont, hogy a Súgóban szereplő billentyűkombináció semmilyen konstelláció esetében sem működik: sem a cellán állva, sem a cellában szerkesztő módban (F2), sem a szerkesztőlécen! Kipróbáltam angol billentyűzettel is, hiszen ott nem kell az ALT GR a pontosvessző leütéséhez: úgy sem működik!

Nem láttam volna persze neki az írásnak, ha csak a Microsoftot akarnám fikázni; van nekem annál jobb dolgom is.
A megoldás pedig, Benevole Lector, aaaaaaaaaaaaaa… −  prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr  − tádááááááááá:

CTRL+0 (nulla)

billentyűkombináció, amely − a 2003-as verzióhoz hasonlóan − bármilyen módon működik.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aha, csak éppen angol Excelben a Ctrl+0 elrejti az oszlopot, nem dátumot szúr be.
Szóval ez csak magyar felületű Excelben működik. :(

Gábor MÁTHÉ írta...

Az angol Excelben a súgóban megadott eredeti billentyűkombináció működik. Épp ez okozta a gondot a magyar Excelben, hogy csak ott működik. Ha a magyar Excelben is működött volna, az egész bejegyzés okafogyott lenne...

Megjegyzés küldése