Nyelvi problémák I.

Előfordulhat, hogy a munkahelyeden és odahaza eltérő nyelvi verziót használsz.
Ez bizony sokszor bosszúságot, nem ritkán gondot okoz.
Az Office termékcsalád nemzeti verzióinak készítése során sokféle bakit elkövettek. Ezek egyike, hogy lefordították az Excel függvényneveit is. Szerencsére a különböző nyelvi verziók e tekintetben kompatibilisek, ezzel nincs gond. A probléma akkor jelentkezik, amikor egy angol függvénynévről nem tudod eldönteni, hogy az melyik magyar függvénynév megfelelője, vagy mondjuk az éppen használni kívánt DARAB2 függvényt hogy is hívják angolul...
Ezekben az esetekben jelent nagy segítséget a FUNCS.XLS fájl, ami valamennyi függvénynevet tartalmazza angolul, illetve az adott nemzeti verzió nyelvén is. A fájlt az MS Office program könyvtárában (általában C:\Program Files\Microsoft Office\OfficeNN; ahol NN az adott Office verzió sorszáma\) a ..\1038 mappában találod meg. A fájl nem csak az alapvető munkalap-, hanem az AnalysysToolPak (ATP) és makró függvényeket is tartalmazza. (Ne csodálkozz, hogy olyikról még sosem hallottál, magam is így vagyok ezzel...)
Ha a fájl megnyitásakor engedélyezed a makrók futtatását (közepes vagy alacsony biztonsági szint), akkor olyan kényelmi funkciók is rendelkezésedre állnak, mint a keresés, a függvénynevek rendezése nyelvenként mindkét irányba, valamint a súgó megjelenítése a függvénynéven történő dupla kattintással. (Ez a funkció sajnos nem biztos, hogy működik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése